Internacionalni sportovi > Evropski i svjetski fudbal/nogomet

UEFA

(1/49) > >>

pessotino7:


Unija Evropskih Fudbalskih Asocijacija - UEFA, (engl. Union of European Football Associations - UEFA) je organizacija koja predstavlja administrativni i kontrolni organ evropskog fudbala. Zastupa evropske nacionalne fudbalske saveze, organizuje devet reprezentativnih i četiri klupska takmičenja u Evropi (gde su uključene sve evropske zemlje uz dodatak Turske, Izraela, Gruzije, Jermenije, Azerbejdžana i Kazahstana), kontroliše novčane nagrade, pravila i medijska prava vezana za ta takmičenja. UEFA je jedna od šest kontinentalnih konfederalnih jedinica svetske fudbalske organizacije.

Kada je reč o bogatstvu i uticaju na svetski fudbal, UEFA je ubedljivo najjača kontinentalna organizacija. Gotovo svi najbolji igrači sveta igraju u evropskim ligama zbog visokih plata koje im pružaju najbogatiji fudbalski klubovi, naročito u ligama Engleske, Italije, Španije i Nemačke. Mnoge od najjačih nacionalnih selekcija sveta su članice UEFE. Od ukupno 32 mesta na svetskom fudbalskom prvenstvu u Nemačkoj 2006., 14 je pripadlo reprezentacijama članicama UEFE.

UEFA je osnovana 15. juna 1954. godine u Bazelu, Švajcarska kao posledica razgovora fudbalskih saveza Francuske, Italije i Belgije. Sedište organizacije je bilo u Parizu do 1959. kada su se preselili u Bern. Anri Delona je bio prvi generalni sekretar, a Eb Švarc predsednik. Administrativni centar je, od 1995. u Nionu u Švajcarskoj. U početku se sastojala od 29 nacionalnih saveza, danas se taj broj popeo na 53.

Današnji predsednik UEFE je francuz Mišel Platini.

UEFA, kao predstavnik nacionalnih fudbalskih saveza, je u više navrata dolazila u sukob sa Evropskom komisijom. Od 1990. godine, pravila izdavanja televizijskih prava, a posebno međunarodnih transfera igrača (Bosmanova presuda) su pretrpila velike izmene, da se ne bi kosile sa evropskim pravom.


Generalni sekretari UEFE:
-Anri Delone (1954-1955)
-Pjer Delone (1955-1960)
-Hans Bangerter (1960-1989)
-Gerhart Ajgner (1989- 2003)
-Ebe Švarc (2003-2007)
-Đijani Infatino (2007)
-David Tajlor (2007-)


Predsednici UEFA:
-Ebe Švarc (1954-1962)
-Gustav Viderker (1962-1972)
-Artemio Franki (1972-1983)
-Žak Žorž (1983-1990)
-Lenart Johanson (1990-2007)
-Mišel Platini (2007-)


Reprezentativna
Najvažnije takmičenje muških nacionalnih selekcija je Evropsko fudbalsko prvenstvo, pokrenuto 1958. i prvi put održano 1960. Do 1964. godine nosilo je naziv "Kup evropskih nacija". Pored ovog, UEFA organizuje prvenstva za selekcije mlađe od 21, 19, i 17 godina, UEFA šampionat za žene, kao i takmičenje za žene mlađe od 19 godina. UEFA je organizator i UEFA/KAF Meridijan kupa (engl. UEFA/CAF Meridian Cup) zajedno sa Konfederacijom afričkog fudbala, na kome učestvuju omladinske reprezentacije. U futsalu(malom fudbalu) se organizuje UEFA futsal šampionat.Klupska
Pod UEFA-inim okriljem se održavaju i dva glavna klupska takmičenja u Evropi: Liga šampiona, čiji su učesnici osvajači titule prvaka nacionalnih liga. Prvi put je održana 1955. pod imenom Evropski kup šampiona, i taj naziv je nosila do 1991., i UEFA kup u kome se takmiče osvajači nacionalnih kupova i visokoplasirani klubovi na završetku nacionalnog prvenstva, koji je 1971. nastao iz Kupa sajamskih gradova (postojao od 1955.). Treće takmičenje, Kup pobednika kupova, započeto 1960. se integrisalo u UEFA kup 1999. Samo četiri tima su uspela da se okite naslovima osvajača sva tri navedena takmičenja, uspeh koji više nije moguć nijednom timu koji nije osvojio Kup pobednika kupova.

UEFA Super kup predstavlja jednu utakmicu u kojoj su suprostavljeni osvajač Lige šampiona i prvak Kupa UEFA, i nastao je 1973.

Intertoto kup je ljetnje takmičenje, u početku igrano samo između klubova predstavnika nekoliko fudbalskih saveza srednje Evrope, koje je UEFA obnovila 1995. Tri pobednika ovog takmičenja su ulazila u UEFA kup, a od sezone 2005/06 će čak jedanaest evropskih klubova na ovaj način doći do učešća u Kupu UEFA. Od 2009.kakmičenje za UEFA kuose reorganizuje, a takmičenje u Intertoto kupu ukida. Od nedavno, UEFA je pokrenula Kup regija za poluprofesionalne timove. Organizuje i Kup UEFA za žene, u kome učestvuju ženski klubovi Evrope, kao i UEFA futsal kup u futsalu (malom fudbalu).

Evropsko/Južnoamerički kup je održavan u kooperaciji sa KONMEBOL-om, i u njemu su učestvovali pobednci lige šampiona i njenog južnoameričkog pandana - Kup Libertadores (šp. Copa Libertadores de América).


Edit by: Biller

pessotino7:
Crna Gora postala 53. članica UEFA-e

"Montenegro", kako susjednu zemlju službeno zovu u kontinentalnoj nogometnoj federaciji, je na njenom kongresu u Duesseldorfu primljena u punopravno članstvo.

Izvršni odbor UEFA-e je prošle godine Crnoj Gori odobrio privremeno članstvo, a sada je primljena za stalno.

Dejan Savičević, predsjednik crnogorskog nogometnog saveza i proslavljeni nogometaš Crvene Zvezde i Milana je za službene stranice UEFA-e oduševljeno komentirao radosnu vijest: "Puno nam znači što počinjemo igrati službene međunarodne utakmice. Ulazimo u veliku nogometnu kuću i za nas i naše mlade nogometaše je velika čast i prilika da zastupaju našu zemlju"

Crna Gora će svoju prvu utakmicu kao neovisna zemlja imati u prijateljskom ogledu protiv Mađarske 24. ožujka u Podgorici, a na prve službene utakmice će morati sačekati do kvalifikacija za SP 2010.

pessotino7:
Počinje novo razdoblje europskog nogometa

Nakon 17 godina duge vladavine Lennarta Johanssona, Europska nogometna federacija (UEFA), pomalo neočekivano, na kongresu u Düsseldorfu dobila je novog predsjednika. Michel Platini, legendarni francuski nogometaš, pobijedio je protukandidata Johanssona postavši prvi veliki nogometaš koji je izabran na čelno mjesto jedne tako utjecajne organizacije i mnogi to smatraju početkom jedne nove ere.

U trenutku kada je objavljeno da je Platini novi predsjednik, postalo je jasno da je to pobjeda "malih" nad "velikim". U predizbornoj kampanji Johansson i Platini imali su slična gledišta u mnogim stvarima. Od borbe protiv rasizma, preko namještanja utakmica i nelegalnog klađenja do borbe protiv dopinga. Međutim, Platini je bio svjestan da mora obećati neke promjene i unijeti neke nove ideje kako bi privukao pozornost.

Johansson je uživao veliku podršku unutar UEFA-e i Francuz je trebao donijeti nešto revolucionarno ili za početak bar to obećati. I tu je Platini, kasnije se pokazalo, možda povukao ključan potez obećavši da će u Ligi prvaka smanjiti broj klubova iz najjačih europskih liga na tri momčadi kako bi se otvorila mjesta manje bogatim zemljama i klubovima, čime je na sebe navukao ljutnju brojnih čelnika najvećih svjetskih klubova i posve sigurno pridobio glasove većeg broj manje bogatih članica UEFA-e, klubovi kojih igraju sporednu ulogu ili uopće ne igraju u Ligi prvaka.

- U nekoliko sljedećih mjeseci treba vidjeti kojim putem ćemo krenuti, ali prije svega volio bih da postignemo ravnotežu unutar UEFA-e, to mi je jako važno - izjavio je Platini poručivši Johanssonu da će trebati i njegovu pomoć u svom mandatu.

Uz promjene u Ligi prvaka, Platini je najavio mogućnost da se broj sudionika na Europskom prvenstvu 2012. godine poveća sa 16 na 24 sudionika, no to mu se obećanje neće previše spočitavati ako ga ne ispuni. Također je obećao i da će se pozabaviti pitanjem navijača kako bi se na velikim natjecanjima izbjegle situacije kada većinski paket ulaznica ode u ruke sponzora da bi na kraju te ulaznice završile na crnom tržištu.


Michel Platini
Rođen: 21. lipnja 1955.
Igračka karijera: AS Jeouf (1972.), Nancy (1972. - 1979.), St. Etienne (1979. - 1982.),       
                           Juventus (1982. - 1987.)

- 72 nastupa i 41 pogodak u dresu tricolora
- europski prvak s Francuskom (1984.)
- najbolji igrač Europe 1983., 1984. i 1985. godine
- izbornik Francuske (1988. - 1992.)
- član IO-a FIFA-e i UEFA-e od 2002.

Juvedalmatia:
Bude li i upola dobar predsjednik kao sto je bio igrac onda mozemo ocekivat pozitivne pomake u nogometu! Posebno mi se sviđa ideja o potrebnom broju domacih igraca i reorganizacija lige prvaka, npr. kakva je to liga PRVAKA ako je moze osvojit jedan Liverpool koji nije bio prvak engleske skoro dvadeset (20) godina?

Mate:
da ali pogledaj englesku ligu.Ima barem 5 različitih klubova koji mogu osvojit.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version