POD POVEĆALOM: Stefano Sturaro

06.05.2015 - 20:09

„Ma tko im je ovaj Sturiari sada, kako misle s nekim anonimusima suprotstaviti se Realu? Je l’ ovaj Allegri normalan, što to radi u polufinalu Lige prvaka s dečkom koji je do sada igrao samo četiri minute u tom natjecanju? Kako će on zaustaviti Kroosa, Jamesa, Ronalda i Balea, pa Real će ih napuniti pet nula?!“

Možemo tako u nedogled, ciklona pretjerivanja i nadmetanja u neupućenosti zahvatila je dobar dio Europe jučer od 20 i 45 h. Činjenica je to da velika većina nogometnih laika koji nisu toliko detaljno infiltrirani u dešavanja na čizmi, nisu znali tko je Stefano Sturaro. Posljedično, neupućenost stvara simbiozu skupa s podcjenjivačkim stavom, pa time dobivamo iritantan proizvod – globalni zaključak utemeljen na promašenim referencama. Zajedničko svim takvim pričama je epilog prosvjetljenja, za što se u svoje 64 minute provedene na terenu, uspješno pobrinuo spomenuti anonimus. Ovaj tekst nema za zadaću napraviti od nepoznatog igrača „Maradonu“ preko noći, poanta je u centrirana u nečem što uvelike karakterizira Juventus i reprezentaciju Italije. Za one koji su godinama pri Calciu, tu neće biti problema.

Momak rođen u San Remu prije dvadeset i dvije godine profesionalni debi u Serie A upisuje 25. kolovoza 2013. godine u dresu Genoe koja ga je igrački izgradila. Nije mu trebalo dugo da skrene pozornost na sebe budući da posjeduje elemente igre koji se u Italiji, ali i općenito, jako uvažavaju.

Rezervna opcija

Sturaro nije igrač atrakcije, driblinga i nadigravanja. Iako je statistički gledano neiskusan i za domaće regulative, djeluje sasvim suprotno; njegova taktička inteligencija i obučenost čini ga već sada ozbiljnim igračem. Po prirodi vezni igrač, iskoristiv povučenije i isturenije, može kvalitetno odraditi i poziciju centralnog braniča, pogotovo ako se radi o „obrani tri“. Orijentiran više na defenzivu, striktno provodi sve zamisli struke koje su pred njim postavljene. Kad na ove taktičke finese privežemo i fizički kapacitet kojeg posjeduje, dolazimo do jednog interesantnog spoja osobina koji, kako je već spomenuto, nailazi na interes ozbiljnih trenera i klubova.

S druge strane, nema problema s prihvaćanjem uloge rezervnog igrača s čime će se susresti po dolasku u zahtjevniju sredinu. To otkriva dozu prizemljenosti i objektivnosti kod mladog igrača željnog dokazivanja – zna gdje je, ali ima strpljenja, vrebajući iz prikrajka svoju potencijalnu šansu. Spomenuti faktor vrlo je važan za igrače u ranoj fazi karijere i često smo svjedoci preranog „izgaranja“ čak i puno talentiranijih igrača od Sturara.

Nije čudno što su bivšeg Genoinog veznjaka tražili Inter, Milan i Roma jer nema te ekipe u Italiji u kojoj Stefano Sturaro ne bi pronašao svoj put. Ušao je na tzv. mala vrata na Juventus Arenu 1. srpnja 2014. godine kad su direktori Bianconera odlučili isplatiti njegovoj Genoi 5mil€, međutim, igrač je ostao na posudbi u matičnom klubu uz mogućnost da ga Juve može vratiti u idućem prijelaznom roku što je i učinio.

Spletom nesretnih okolnosti, najviše zbog ozljeda dodatnih veznih opcija (Asamoah, Romulo), Sturaro je koncem siječnja ove godine napustio svoj dom i preselio u Torino. Zbog sitnih zdravstvenih problema, nije bio u adekvatnom fizičkom stanju odmah zaigrati, no oko toga nitko nije pravio buku budući da je doveden kao zakrpa prvotimcima u veznom redu, što je i dalje točna konstatacija.

Vatreno krštenje

U talijanskom nogometu teško je nametnuti se mladom i nepoznatom igraču, pogotovo u vodećim klubovima koji se, dakako, oslanjaju na iskusne i provjerene solucije. Prosjek godina Juventusove prve postave premašuje 30 što ih čini najstarijim timom u završnici natjecanja, pa je instalacija Sturara od prve minute u sinoćnjem okršaju zvučala pomalo suludo.

Kako to već biva s Talijanima, kad mislite da ste ih pročitali i zgrabili, oni pronađu novi trik pa se izvuku iz tuđih ralja. Sturaro je upravo model igrača stvoren za ovakve okršaje – koncentriran, motiviran, potentan i beskompromisan. Istrčao je na vruću Arenu poput starog rutinera i bez ikakvog kompleksa išao u duele s puno poznatijim i renomiranijim suparnicima.

Moglo se tako uočiti da ga nije strah riskantnim klizećim startom ići prema Garethu Baleu i da ga ugled Sergia Ramosa uopće ne intrigira. Nadopunjujući se s Evrom po lijevoj strani, činio je dupli blok ispred šesnaesterca Juventusa i tako sprječavao miksane nalete Jamesa, Ronalda, Isca i Balea. Uvijek je imao posla s nekim od tehnički perfektnih igrača kao što su nabrojani i stoga je ovo bilo njegovo vatreno krštenje.
Za praktički debitanta u Ligi prvaka, snašao se i više nego dobro, što pokazuje i statistika preuzeta sa stranice FourFourTwo.

Posebno u oko upada zeleni kružić smješten iznad peterca Buffona – to znači da je igrač imao uspješno čišćenje lopte, odnosno stigao je pravovremeno i točno reagirati ispred Kolumbijca Jamesa Rodrigueza i tako ga natjerati da iz savršene prigode pogodi tek gredu.

Potez vrijedan jednako kao i izboreni, potom i realizirani jedanaesterac Carlosa Teveza. Jer, da je James poentirao iz ove prigode, druga bi se priča pričala podno Alpa u Torinu.

Il Soldatino

Ovo je jedan od klasičnih poslova Stare dame gdje kvalitetnim skautingom pročešljaju sve talijanske bazene igrača i potom u završnom odabiru izvuku sebi najidealniji profil. Sturaro nije igrač svjetske klase niti nekakav presudni faktor u šampionskim danima kluba, također, on ne pruža spektakl i ne plijeni pozornost neutralnih promatrača, međutim, svojom karakternom igrom u svakoj minuti, potvrđuje da je vojnik u svakoj bitci za Juventus i talijansku reprezentaciju.Stariji Juventini nagledali su se ovakvih igrača: Antonio Conte, Alessio Tacchinardi i Claudio Marchisio utabali su put momcima poput Sturara svojim karakterom i odnosom prema dresu. Također, Italiji nikad nisu nedostajali tihi i skromni ratnici – ima li slikovitijeg primjera od legendardnog Gennara Gattusa?

Ovakvi primjeri igrača nisu pretjerano marginalizirani baš zbog svog načina igre, no jedno je sigurno – Stefano Sturaro sinoćnom je izvedbom zakoračio u srca svih Juventina i time ujedno najavio stasanje jedne nove, ratničke generacije Juventusa i Azzurra zajedno sa braničem Danieleom Ruganijem. O mladom stoperu ćemo nekom drugom prilikom, svjetla pozornice danas zaslužuje energični veznjak-vojnik čija ozbiljna karijera tek počinje. Dobio je i novi nadimak, „Il Soldatino“.

U prijevodu, Il Soldatino na balkanskim jezicima znači vojnik.

(D.L)