Pirlo, kralj slobodnih udaraca

07.11.2014 - 19:00

Andrea Pirlo je ponovno je pokazao da je dosuđeni slobodni udarac u zoni šuta, “pola gola” za Juventus. Bio je strijelac u pobjedi protiv Olympiacosa (3:2) i tako na najbolji način proslavio svoj 100. nastup u Ligi prvaka. Bio je to njegov 42. gol iz slobodnjaka u karijeri, na isti način bio je strijelac prošlog vikenda protiv Empolija u talijanskom prvenstvu.

Pirlo je nastavio niz sjajnih izvođača slobodnjaka, koji je započeo Brazilac Didi 50-ih godina prošlog stoljeća. Dok su njegovi suigrači trenirali, Didi je zbog bolova u desnom stopalu, vrijeme na treningu kratio treniranjem slobodnih udaraca. Loptu je dodirivao jedinim dijelom stopala u kojem nije osjećao bol i tako do savršenstva uvježbao “suhi list”. Izvrsni izvođači bili su Zico, Platini, Maradona, Branco, Roberto Carlos, Rivaldo, Juninho Pernambucano, Ronaldinho…

Danas je kralj “slobodnjaka” Andrea Pirlo. Suparnički vratari se križaju svaki put kad veznjak Juventusa uzme loptu i počne se namještati na udarac. Tako je bilo protiv Empolija i Olympiacosa, s razmakom od samo četiri dana. Brojke će reći da je Pirlo u Ligi prvaka postigao pet golova iz slobodnog udarca. Bolji od njega su Juninho Pernambucano (10 golova) i Cristiano Ronaldo (9).

Pirlo u prosjeku realizira jedan od 12,2 pokušaja iz slobodnjaka, ukupno pet golova iz 62 šuta. U Serie A, Pirlova preciznost opada sa sezonama, postiže gol iz slobodnjaka u 13,5 udaraca.
Bolji od Pirla na toj ljestvici su Miralem Pjanić, Francesco Lodi i Daniele Conti, a na specijalnoj ljestvici strijelaca iz slobodnjaka, Pirlo se na jedan gol primaknuo Siniši Mihajloviću koji je na taj način zabio 28 golova.

No, Pirlova igra ključna je u Juventusovim uspjesima, u stanju je u svakom trenutku poslati loptu tamo gdje želi. Nema straha, treme, preuzima odgovornost i ne boji se rizika. Za potpunu procjenu učinka, u obzir treba uzeti i Pirlove asistencije iz kornera. Massimiliano Allegri ga nije želio u Milanu, a sad mu vrijedi kao “suho zlato” u Juventusu.

Izvor: www.goal.com