Juventus i Vels: Priča o dva napadača

01.06.2017 - 10:00

Na službenoj stranici Juventusa, klub se prisjetio historijskih poveznica sa Velsom…

Historija Juventusa sa Velsom je počela daleke 1957. godine, sa jednim posebnim nježnim divom…

Šampioni Italije i Španije će se u subotu boriti za najveći trofej u fudbalu u Velsu, naciji koja je odigrala malu, ali značajnu ulogu u historiji oba kluba.

Realov Gareth Bale, kapiten i prva zvijezda svoje reprezentacije, sanja o osvajanju trofeja u svom gradu, ali historija Juventusa i Velsa datira iz 1950-ih.

Donosimo priče o dva Velšanina… dva igrača koja su srušila transfer rekord u Britaniji kada su se pridružili Juventusu, i priču o njihovom uticaju na naš klub…

 

JOHN CHARLES

Nježni div- dvije jednostavne riječi koje u mnogo čemu opisuju nezaboravnu priču o vremenu kada je John William Charles igrao za Juventus.

Rođen u Swanseau 1931. godine, Charles je svoju karijeru počeo u Leeds Unitedu u kasnim 1940-im.

Upravo je u tom klubu stekao reputaciju neumoljivog napadača, i povremeno stopera. Charles je u tom periodu bilježio više od jednog gola u dvije utakmice, u svih 297 nastupa za klub.

U avgustu 1957. godine, došao je poziv Juventusa koji je za skoro duplo premašio najskuplji transfer u Britaniji.

Taj potez uprave Juventusa je označio period nevjerovatnog uspjeha kako za klub, tako i za igrača.

U napadu je često igrao u tandemu sa Omarom Sivorijem, i zajedno su činili jedan od najmoćnijih napadačkih tandema na svijetu. To je “nježnom divu” odmah donijelo uspjeh u Italiji, gdje je u svojoj prvoj sezoni postigao 23 gola i osvojio zlatu kopačku.

Zadnji igrač koji je u svojoj prvoj sezoni  u Juventusu postigao toliko golova? Gonzalo Higuain.

To je bio samo početak za Charlesa… Za vrijeme 5 provedenih sezona u Juventusu, Charles je postigao 105 golova u 181 odigranoj utakmici.

Osvojio je 3 Scudetta, i 2 Coppa Italije, i bio na 3. mjestu u izboru za Zlatnu loptu 1959. godine.

Charles je 1997. godine, proglašen najboljim stranim igračem koji je igrao za Juventus.

 

IAN RUSH

Nakon Charlesa, Ian Rush, ambasador finala u Cardiffu, postao je drugi igrač iz Velsa koji je nastupio za Juve.

Transfer rekord u Britaniji je opet srušen dovođenjem Rusha, koji je kao i Charles, došao na sjever Italije nakon nevjerovatno uspješnog perioda u Liverpoolu između 1980 i 1986. godine.

U svojoj jedinoj sezoni u dresu Juventusa, Rush je odigrao 40 utakmica u kojima je postigao 13 golova, od kojih će se posebno pamtiti onaj protiv Torina 1988 godine, što mu je svojevremeno donijelo status kultnog heroja.

Svega nekoliko sedmica kasnije, Rush je postigao odlučujući gol iz penala u UEFA kup doigravanju protiv istog protivnika.

Nakon toga, vratio se u Liverpool.