Istina o Calciopoli skandalu – vol.4

22.05.2014 - 11:22

Ključni prevodi dokumenata sa suđenja. Ovo su odlomci iz kazne koja je poslala Juventus u Seriju B.

Prvo moram objasniti razliku između kazne pod stavkom 1 (oduzimanje bodova) i kazne pod stavkom 6 (izbacivanje). Stavka 1 je nesportsko ponašanje (prigovor sudiji) dok je stavka 6 nameštanje utakmica. Pošto protiv Juventusa nije nađen nijedan dokaz za stavku 6 FIGC i CAF su uradili nešto što nikad do tad nisu. Napravili su stavku od puno kršenja stavke 1 i kreirali stavku 6. Ovo je kao da kažete da tri krađe auta čine jedno ubistvo. Ovo su kritikovali i strane sudije i advokati.

Navodim izjave Federalne komisije za žalbe (CAF) i Federalnog suda (CF). Ključne tačke su:

  •  str. 74-75 CAF tvrdi da nije bilo nikakvog Cupola ili Moggi sistema, suprotno Gazzetti.
  •  str. 76 tvrdi da ne postoji stavka 6 protiv Juventusa i zato uvodi novu stavku (koju su mnogi kritikovali). Razlog zašto je ovo ovako skandalozno je to što pokušavaju da uvere ljude da je Juventus imao bodovne koristi, iako nije namestio nijednu utakmicu. Kako? Jedini način da se dobiju bodovi je pobedama ili remijima, a ako Juventus nije nameštao onda je takmičenje legitimno. Zar ne?
  • str. 83 CAF kaže da je izbor sudija vršen po svim pravilima FIGC-a, a samim tim svi telefonski razgovori Moggija su legitimni i nisu uticali na izbor.
  • str. 101 CAF Siguran sam da ste čuli za sistem žutih kartona kojim je Moggi rešavao da ključni igrači protivničkog tima dobiju kartone da da ne igrali protiv Juventusa. Na ovoj stranici kazne govori se da takav sistem nije postojao.
  • str. 65 CF tvrdi da su Moggi i Giraudo radili nezavisno od Juventusa i njegovih vlasnika. Drugim rečima trebalo je kazniti samo njih dvojicu, a ne celi tim (to je rupa u zakonu koja je zadržala Milan u Ligi šampiona)
  • str. 61 CF tvrdi da Juventus nema veze sa opstankom Fiorentine nakon što je De Sanctis namestio utakmicu Lecce-Parma koje je spasila Fiorentinu.
  • str. 66 CF tvrdi da, iako nije nameštao utakmice, Moggi je bio u mogućnosti da to uradi. Pa znači, ako imate auto i bocu vina, u mogućnosti ste da vozite pijani i da vam zbog toga mogu suditi.
  • str. 74 CF kaže da ne postoji nijedan dokaz o nameštanju utakmica.
  • str. 77 CF kaže da je dokaz protiv Juventusa to što su završili kao prvi na kraju sezone. Stvarno, krivi su što su prvi. Znači ako vozite to je dokaz da kradete auta. Smejete li se već?

CF sudija Piero Sandulli je imao intervju za „Il Giornale“ 27.7.2006. gde je upitan zbog čega je odobrio ovu kaznu. Odgovor je bio „Nije bilo kriminalnih aktivnosti; sezona 2004/2005 nije nameštena. Jedina sumnja koju smo imali bila je Lecce-Parma (nema veze sa Juventusom i Moggijem) koju smo puno puta pregledali (bez snimka). U svakom slučaju sezona je legitimna“. Dodaću samo da on ima kriminalni dosije zbog nezakonitih radnji dok je bio u gradskom veću Rima, kao i to da je navijač Lazija.

CF sudija Mario Serio je izjavio u intervjuu za „La Republicu“ 27.7.2006 da je uprkos nedostatku dokaza, Juventus izbačen u Seriju B i da su mu oduzete titule radi zajedničkih interesa ljudi koji su bili uključeni u istragu.

Takođe, moram dodati da na sudu nisu preslušane trake. Samo su predstavljeni transkripti (koji su menjani). Odbrani nije bilo dozvoljeno da koristi video dokaze. Nije bilo dozvoljeno ni izvođenje svedoka.

Odbrana je imala malo više od tri dana da se pripremi, a mediji su nezakonito dobili informacije pre odbrane. Da li je ovo uopšte čudno? Interov potpredsednik je vlasnik Gazzette dello Sport, a nju vode dva velika Interova investitora (Verdelli i Cannavo), dok Corriere dello Sport vodi Interov tim menadžer Bartolozzi. Ovo su samo delići svega, zato poludim kad čujem da je Juventus varao ili da je Moggi kriminalac. Biću sretan da sa svima podelim sve ovo preko emaila.

Dodaću i TAR (Tribunali Amministrativi Regionali) žalbu koju je Juventus povukao satima pre suđenja. Žalba je mogla da izvuče Juventus i uništi kriminal u fudbalu. Nakon povlačenja žalbe FIGC se javno zahvalio Luci di Montezemolo (Fiatov direktor i Ferrarijev predsednik). Mesecima kasnije vlasnik Telecoma Tronchetti (koji je špijunirao Juve) sponzoriše Ferrari S.p.A. u Formuli 1.

Švicarske sim kartice

Nakon godinu dana neuspeha u dokazivanju nameštanja utakmica, napuljska policija je pronašla novi dokaz. Navodno je Moggi sudijama davao švajcarske SIM kartice da ne bi mogli da ih špijuniraju. Istražitelji su pretpostavili da su služile za ilegalne aktivnosti, iako ih nisu mogli preslušati. Moggi i sudije su odgovorili da nikad nisu zvali jedni druge, ovaj deo suđenja još traje.

Napuljski istražitelji su odgovorili Moggiju putem tabela sa imenima, datumima i brojevima koji su bili birani tokom sezone 2004/2005. Moggi odgovara da su brojevi mozda pravi, ali da su imena i datumi lažni. Svi su nastavili negirati međusobne pozive, iako im izgleda niko nije verovao. Kao rezultat svega, Moggi na nacionalnoj televiziji iznosi tvrdnju da se pozivi mogu lažirati putem kompjuterskih programa. Ismejan je od strane javnosti. Sedmicu posle opet su ga pozvali na televiziju, a s njim i telefonskog tehničara da diskredituje Moggijeve tvrdnje. Tehničar pokazuje kako je lako putem programa falsifikovati poziv. Gledajte kako tehnicar isključuje telefon jednoj osobi, a zatim putem kompjutera zove drugu osobu sa tog broja koji je upravo isključio. Broj isključenog telefona se pojavljuje na telefonu osobe koju zove. Moggi ima smešak na licu – publika je ostala mirna.

Tehničar kaže da se putem programa Cambia voce (promena glasa) poziv može obaviti sa telefona A na telefon B, sa glasom osobe C. Drugim rečima svi snimci poziva potiču možda od drugih ljudi. Sve što je potrebno je snimak Moggijevog glasa. Program menja ton, jačinu i boju glasa pa druga osoba može napraviti poziv s njegovim glasom. Tehničar je rekao da bi bio voljan da svedoči o ovome.

Juventusu su oduzete dve titule, ali jedna od njih je vraćena i nije nikome dodeljena. Druga je dodeljena Interu koji je bio treći. Guido Rossi je objasnio to tvrdeći da moraju nekom dati titulu, inače će imati klub manje u Ligi šampiona, a pošto nisu mogli da dozvole Juventusu da zaradi minimalno 25 miliona evra od sponzorskih ugovora za Ligu šampiona, titulu su dodelili njegovom bivšem poslodavcu Interu. Ovo je dalo Interu i Romi direktan ulazak u Ligu šampiona, a Milanu i Chievu kvalifikacije. Chievo se nije kvalifikovao i na kraju sezone je ispao.

Kazna je podeljena na 3 godine:

Prva godina – sezona 2004/2005  – oduzeta titula

Druga godina – sezona 2005/2006 – oduzimanje 91 boda za nameštanje utakmica (iako su dokazali da nije bilo nameštanja) koja je dovela Juventus na 0 bodova i zadnje mjesto na tabeli tj. ispadanje

Treca godina – sezona 2006/2007 – Serija B sa minusom od 30 poena

Ovo je osiguralo da Juve izgubi 2 titule i ulazak u Ligu šampiona. Očigledno je i to da su Milanu oduzeli samo toliko bodova koliko im je potrebno za ulazak u Ligu šampiona. Uprkos svemu, Galliani i Berlumerda su se žalili da je kazna prestroga i da je previše to što ce morati igrati kvalifikacije za LŠ.

Dogovor sa Paparestom je jednostavan i glup. Paparesta je na utakmici protiv Regine ignorisao penal i poništio dva gola Juventusu. Posle utakmice Moggi i Giraudo su ušli u svlačionicu i počeli da viču na Paparestu. Prema pravilniku dozvoljeno je direktorima da pre ili posle utakmice pričaju sa sudijom, ali ne i tokom utakmice. U ovom slučaju sve je bilo legalno.

Moggi je vikao na Paparestu i na linijskog sudiju (Copelli koji je od Meanija dobio instrukcije da drži zastavicu dole kada napada Milan) i Di Maura u ponižavajucem tonu.

Moggi je kasnije napravio veliku grešku jer je tvrdio da je zaključao sudije u svlačionicu, ušao u avion i odletio. Svedoci i Paparestino svedočenje tvrde da on niti bilo ko drugi nisu bili zaključani, a i kamere su ih snimile kako normalno odlaze.

Nažalost, za Moggijev pokušaj da izgleda opasniji nego sto jeste, Gazzetta dello Sport je dobila snimak toga koji je kasnije i objavila. Izveštaj šefa istrage Borellija i svedočenje Papareste nikad nisu objavljeni (imam oba). Moggijeve optužbe za nepravedno suđenje za Paparestu, Copellija i Di Maura su odbačene, a i o njima nije niko pisao.

Dan kasnije Paparesta zove Moggija da mu se izvini i objasni sve. Moggi ga vređa i govori mu „non ho voglia di parlarti” što znači nemam želju da pričam s tobom i prekida. Imam taj poziv i mnogima sam ga poslao.

Usput rečeno Paparesta je priznati Milanov navijač.

14.12.2007

Pod velikim pritiskom liga odlučuje da opet otvori slučaj Calciopoli na civilnom sudu Italije. Slučaj će biti prebačen sportskom tribunalu i suđenje bi trebalo da počne početkom godine.

Pošto je slučaj opet otvoren u Italiji, Evropski sud za trgovinu kroz žalbu organizacije Giu Le Mani Dalla Juve i kroz mnogobrojna manja suđenja u vezi sa Calciopolijem koja treba da počnu (uključujući hapšenje Telecom zvaničnika Ghionija i Tavarollija), zbog prikrivanja dokaza  i ilegalnog prisluškivanja, te uz privatne žalbe Moggija i De Sanctisa, nadamo se da će istina konačno izaći na videlo.

Takođe, Ghioni i Tavarolli su odlučili da ce svedočiti protiv bivših šefova (Tronchetti i Moratti) zbog njihove uloge u skupljanju podataka i njihovoj manipulaciji istim.

Kraj serijala.