Istina o Calciopoli skandalu – vol.3

22.05.2014 - 11:23

U svom vlasništvu imam dokaze koje je Juventus hteo da koristi u žalbi koje je povučena sa suda. Imam transkripte razgovora koji nisu iskorišteni na sudu. Imam dosijee protiv Intera i Milana, zatim istraživanja o Calciopoliju i vremenu posle njega, razne knjige izdate prošle godine od strane advokata da bace svetlo na Calciopoli. Takođe imam pristup raznim intervjuima koji su bačeni u senku, čak je i Youtube postao izvor informacija radi intervjua koji su tu postavljeni. Najvažnije je što imam stvarne izjave sudija i drugih lica i stvarnu kaznu za Juventus. Ovde su prisutne najveće kontradikcije što potpuno diskredituje slučaj. Imam sva imena i datume.

Tu je problem, sve informacije su na italijanskom, ako ga razumete rado ću ih podeliti s vama. Ako ne, onda mi postavljajte pitanja. Ovako radim sa svima. Ne znam sve niti mislim da znam, ako nešto ne znam sigurno, naglasiću da je to moje mišljenje, a ne činjenica tj. neću dezinformisati javnost (kao italijanska štampa).

Jedan navijač je tražio statističke podatke za jedan video koji namerava da napravi, zato sam iskopao još neke stvari. Takođe je i jedan kontakt sa Youtubea tražio još neke informacije, pa ću i njih staviti u email. Što se tiče statistike videću šta mogu da uradim. Imam jedan članak koji sam lično napisao u nadi da će ga goal.com objaviti, ali dva puta su odbili. Poslaću i njega u emailu. Članak opisuje studiju provedenu posle Calciopolija i govori o tome da su tužioci postali optuženi. Pitam se zašto goal.com neće da objavi moj članak.

Na ovoj stranici je i studija o statističkim podacima vezanim za sudije u sezoni 2004/2005. Ova lista pokazuje kako bi timovi imali koristi od igrača koji bi trebali dobiti još jedan karton za suspenziju:

Atalanta 22
Brescia 19
Reggina 18
Inter 17
Juventus 17
Lecce 17
Livorno 17
Messina 16
Cagliari 15
Sampdoria 15
Lazio 14
Parma 14
Siena 14
Udinese 14
Chievo 13
Milan 12
Bologna 10
Palermo 9
Fiorentina 8
Roma 8

Wow… izgleda da bi Atalanta (ispala u Seriju B) trebalo da bude pod istragom. Smešno kako su i Inter i Juventus na istome.

Ova druga lista pokazuje kako su timovi imali koristi od neigranja igrača koji su prethodnu utakmicu dobili karton za suspenziju. Npr. zamislite da igraju Milan-Livorno, a da u Livornu ne može igrati Lucarelli zbog kartona, ovo se racuna kao +1 za Milan:

Atalanta 30
Reggina 27
Juventus 25
Brescia 24
Lecce 23
Sampdoria 22
Lazio 22
Siena 22
Inter 21
Parma 21
Bologna 20
Livorno 19
Cagliari 19
Udinese 19
Milan 19
Messina 18
Chievo 18
Palermo 16
Fiorentina 12
Roma 11

Atalanta je opet prva. Još smešnije je to da je tim koji je optužen za nameštanje na trećem mestu samo bod više od Brescie (koja je ispala) i samo 4 kartona vise od „poštenog“ Intera. Uzmite u obzir 38 utakmica po 90 minuta, može se reći da je statistički to skoro nikakva razlika.

Treća lista prikazuje ukupan broj kartona. Drugim rečima nevažno je da li je pre imao kartona ako ove sedmice igraju Juventus–Inter, a Emerson je dobio karton prošle sedmice na utakmici Juventus-Palermo, Inter bi bio na +1 (ideja je da bi Emerson trebao igrati mirnije da izbegne novi karton )

Atalanta 97
Lazio 90
Lecce 88
Cagliari 86
Chievo 86
Reggina 85
Juventus 85
Inter 83
Messina 83
Brescia 80
Udinese 80
Bologna 79
Palermo 79
Sampdoria 76
Livorno 75
Milan 75
Parma 74
Roma 74
Fiorentina 69
Siena 65

Juventus je šesti, a Inter osmi sa samo 2 manje. Atalanta je i dalje prva.

Gledajući četvrtu listu vidimo nekonstantnost davanja kartona. Ova lista pokazuje koliko puta je neki tim imao koristi ako je neki igrač protivnika dobio crveni karton u prethodnoj utakmici.

Reggina 12
Bologna 9
Sampdoria 9
Siena 9
Atalanta 8
Juventus 8
Palermo 8
Parma 8
Chievo 7
Milan 7
Lazio 6
Udinese 6
Cagliari 4
Brescia 4
Livorno 4
Roma 4
Lecce 3
Inter 3
Fiorentina 3
Messina 2

Napokon Atalanta nije više prva, ali nije ni Juventus. Ustvari oba kluba su blizu Milanu kojem je dozvoljeno da ostane u Ligi šampiona.

U petoj listi je merilo koliko je žutih kartona pokazano protivnicima tog tima pre te utakmice. Možda ovo dokaže da je Moggi lopov.

Roma 108
Fiorentina 97
Lazio 90
Palermo 89
Sampdoria 88
Cagliari 88
Juventus 84
Milan 84
Lecce 84
Reggina 82
Udinese 80
Siena 77
Chievo 77
Messina 75
Parma 74
Bologna 73
Brescia 73
Livorno 73
Inter 73
Atalanta 67

Izgleda da su Juve i Milan sedmi.

Lista 6 je moja omiljena. Pokazuje koliko puta je protivnik tog tima dobio crveni karton u utakmici protiv njih. Drugim rečima igraju Juventus i Reggina i Zebina dobije crveni karton to je +1 za Regginu.

Cagliari 11
Roma 9
Brescia 9
Bologna 8
Livorno 7
Fiorentina 7
Lazio 7
Lecce 7
Reggina 7
Palermo 6
Sampdoria 6
Milan 6
Chievo 6
Udinese 5
Siena 5
Messina 5
Parma 5
Inter 5
Atalanta 3
Juventus 2

Izgleda da je Juve imao prednost igrača više u čak dve utakmice od 38… wow. Čak je Inter imao tu prednost 5 puta.

Na kraju hoću da spomenem i studiju dva univerziteta za sezonu 2004/2005. Universita di Messina i Queen Mary University u Londonu sproveli su analizu o sudijama pod istragom i timovima pod istragom. Istraživači su bili profesor Petro Navarra (Messina), Dario Maimone (Messina), Ansaldo Patti (Messina), Walter Distaso (London) i Leo Leonida (London). Rezultati su objavljeni u izdanju La Stampe od trećeg septembra 2006.

Studija je pokazala da je samo Lazio bio pod uticajem sudija koji su pod istragom. Milan i Fiorentina nisu imali nikakvih veza. Drugim rečima niti su imali veće niti manje šanse kad su im sudile sudije pod istragom. Interesantno, jedino je Juventus bio oštećen suđenjem spomenutih sudija, drugim rečima imali su veće šanse da gube bodove kod sudija koje su „kontrolisali“.

 

Unutrašnji poslovi

Pokušavam da izbegnem priču o ovome jer me mnogo brine.

Postoje dve struje u porodici Agnelli. Tu je Andrea Agnelli (koji je na strani Trijade) i Elkannova strana (koja je za Montezemola). Elkannova strana je htela potpunu kontrolu nad poslovima Fiata (uključujući sport) i zbog toga traju unutrašnja previranja u Juventusu zadnjih 5 godina. Sećam se da sam čitao o tome dok sam tamo živeo. Svi smo znali da Agnellijevi više finansijski ne podržavaju Juventus i nisu to ni krili.

Da bi Elkannova strana preuzela kontrolu morali su da se reše Moggija i Girauda jer su vodili timske poslove. I ne samo to, Trijadu su voleli i navijači Juventusa, a oni su imali sigurna mesta među deoničarima. Ne moram ni da spominjem da, ako bi otpustili Trijadu, da bi samo koristili Milanu i Interu (oba tima su pokušala da ih privuku sebi, Galliani je to priznao, a Moggi je imao pismeno i da je Moratti to isto hteo, ali je Moratti kasnije demantovao). Trebali su im Moggi i Giraudo van fudbala, trebalo im je da ih vide suspendovane.

Dokaz 1

Sedmicama pre skandala milanska berza je registrovala 4 puta veći promet deonicama Juventusa. Finansijska policija je u svom izveštaju zaključila da su specijalne deonice prodate posve novim deoničarima. Ovi novi deoničari su umanjili moć Moggija i Girauda koji su bili najveći deoničari. Ovo znači da, ako bi njih dvojica nešto odbili, da bi ih glasači sa Elkannove strane sada mogli nadglasati. Ova dvojica se nisu borila nego su dali ostavke da ne bi bili nadglasani.

Dokaz 2

Fiat i njihova kompanija Ifil nisu hteli da brane Moggija i Girauda nego su oni sami morali da tražie advokate. Da bi odbranili Juventus uzeli su Fiat advokata Zacconea, koji nije ništa uradio. On je nebrojeno puta izjavio da su stvari mogle biti i gore zbog dokaza (Serija C, iz govora na skupu deoničara Juventusa 26.10.2006). Sad kad imamo dokaze i kad smo ga upitali zbog čega bi Juve trebalo da ide u Seriju C odlučio je da ćuti. Zacconi je tek počeo da brani Juve nakon što su ostalima smanjene kazne i što su svi ostali u Seriji A (jedan čak i u Ligi šampiona), osim Juvea. Tada je Juve odlučio da se žali sudu u Laciju (žalba koju zainteresovanima mogu i da pokažem). Činilo se da je Elkannova grupa izdata od strane suda. Možda Serija B sa 30 bodova manje (kasnije 17) nije ono što su se dogovorili. Žalba je napravljena sa besom i ostavljena je na sudu. 31 augusta Zacconi se povlači, a s njim i tužba. Sedmicama kasnije kazna je smanjena na Seriju B i minus od 9 bodova. 4 oktobra u intervjuu za Tuttosport bivši predsednik ustavnog suda Antonio Baldassare je tvrdio da bi Juventus, da je istrajao na žalbi, verovatno srušio čitav kriminalni sistem koji kontroliše fudbal. Pa zašto su odustali samo satima pre suđenja?

Dokaz 3

Zacconi i Cobolli Gigli su izjavili da je pritisak medija zbog verovatne suspenzije svih italijanskih klubova iz Uefinih i Fifinih takmičenja naterao njih da odustanu od tužbe. Zašto? Ko je vršio pritisak na njih da odustanu? Ministar sporta Melandri je indirektno rekao ko je to kada se zahvalio Luci Cordero di Montezemolo (Elkannova desna ruka) kada je Juvetus povukao tužbu. Montezemolo je Fiatov direktor i još važnije predsednik Ferrari S.p.A. Tokom suđenja žena po imenu Caterina Platea (radila sa transkriptima razgovora za istražitelja Adamo Bovea) priznala je da je menjala transkripte i uništavala ih za Bovea (koji je izvršio samoubistvo dve sedmice posle), a takođe je otkrila i još nešto šokantno. Montezemolo je često bio u Telecom Italia gde je ona primala pozive. Priznala je da ga je videla kako izlazi iz kancelarije Tronchetti Provere i Massima Morattija. Zašto bi se oni sastajali? Dobili smo odgovor nedavno kada je Telecom Italia sponzorisao Ferrari S.p.A. milionima evra, isti Telecom koji je špijunirao Juve i čiji je vlasnik Tronchetti (takođe vlasnik najvećeg Interovog sponzora Pirellija i FIGC sponzora TIM-a).

Činjenica: svi Juventusovi zvaničnici su sada na Elkannovoj strani

  • Secco – direktor IFIL
  • Cobolli Gigli – bivši Fiatov menadžer
  • Blanc – direktor IFIL

Popularna teorija među navijačima je da je Fiat hteo da smanji vrednost deonica, pa da onda u potpunosti otkupi Juventus jer su imali vec 60% deonica. Očekivalo se da, ako se Juventus kvalifikuje za Ligu šampiona, da će biti stavljen na tržiste. Jedan veliki znak je bio i 104.5 miliona evra koje su Elkannovi investirali u klub kao novac za pojačanja. Umesto toga novac je otišao za otplatu dugova nastalih ispadanjem i za finansiranje stadiona Delle Alpi. Manje od 10 miliona je iskorišteno za igrače. Većina igrača je plaćena novcem od prodaje igraca. Pa logično, lakše je prodati tim sa manje kvalitetnih igrača i bez dugova, nego tim sa puno zvezda i stadionom kome treba popravka. Ako bi bio prodat, Fiat bi mogao više investirati u tim koji je bio oduvek njihov prioritet – Ferrari. Jedan tim je žrtvovan za dobrobit drugog.

Možda još nemamo sve odgovore, ali sve ukazuje na krticu, izdaju i dogovor izmedu Telecoma (Moratti-Trochetti-Rossi) i Fiatovih šefova (Elkann-Montezemolo).

Nastavlja se…