Istina o Calciopoli skandalu – vol.2

22.05.2014 - 11:24

Nakon što je Guido Rossi ubrzano uništio Juventus i samim time povećao vrednost deonica Intera, u znak zahvalnosti Tronchetti mu daje mesto potpredsednika Telecom Italia. Konačno, FIGC je prepoznao da bi Guido Rossi mogao imati sukob interesa pa su zatražili da odstupi s mesta komisionara FIGC-a. Nakon osude (zbog koje je Juve izgubio 250 miliona evra zbog slanja u drugu ligu), novi Juventusovi zvaničnici su uručili žalbu regionalnom sudu u Rimu, ali su zbog ucena povukli tužbu. FIGC je zapretio da će, ako ne povuku žalbu, zamrznuti sav fudbal u Italiji (kao i reprezentaciju). Zbog toga Juventus povlači žalbu. Sudija Cesare Ruperto je zaključio da je sezona 2004/2005 bila regularna. Sudija Serio iz suda za žalbe je takođe rekao da nijedna utakmica osim Parma-Fiorentina nije bila nameštena. Onda je izjavio da su kazne uzrokovane medijskim ludilom i sukobom interesa. Guido Rossi je priznao da nije dokazano da su Lazio, Juventus i Milan nameštali utakmice, ali opet kazne su ostale.

Cesare Ruperto je uspeo da smanji kazne, ali nije mogao da ih ukine. Insistirao je na tome da ne postoji nikakav Moggi sistem i da je to samo izmišljotina žute stampe. Rekao je I da nije bilo nameštanja (osim Parma-Fiorentina) i da nije postojao nikakav sistem sa kartonima tj. da se ključni igrači suspenduju pred utakmice s Juventusom. Sve ove optužbe su neosnovane.

Nedavno je Calciopoli 2 osvanuo na naslovnicama tabloida u Italiji, ali nije uzrokovao puno medijske pažnje. Istrazivači u Napulju su pronašli SIM kartice iz Švajcarske koje su navodno koristili čelnici Juventusa za ilegalne razgovore.

Pošto istražitelji nisu mogli da snime te razgovore, nijedan inkriminišući dokaz i ne postoji. Sada je pitanje – ako su ovi razgovori na švajcarskim karticama, šta je onda na onih 100.000 poziva u italijanskoj mreži koji su gurnuli Juve u drugu ligu i dali titulu drugom timu?

Takođe nas zanima kako su Moratti i Tronchetti mogli ilegalno da snimaju nečije razgovore, a zatim te iste i da objave. Oni bi trebalo da se suoče sa optužnicama za narušavanje privatnosti, klevetu, malverzacije, falsifikaciju identiteta. Takođe, sudija De Sanctis je izjavio da ga je pred utakmice uvek zvao Giacinto Facchetti dajući mu ilegalne zahteve. On je u nekoliko prilika odbio njegove nesportske zahteve sto je dokumentovano u intervjuu za Antenna 3. Interovi fanovi su izjavili da De Sanctis optužuje pokojnog Facchettija zato što ovaj ne može da se brani. Istina je da nikad nije trebalo da se brani. Njegovi razgovori su izbačeni iz dokaznog materijala pa tako niko iz Intera nije bio pod istragom. Ovo se dogodilo dok je Facchetti bio ziv. Ova priča nije bila šok jer i druge sudije imaju slične slučajeve. Ovo je godinu stara optužba koja je potkrepljena dokazima koji su neobjašnjivo odbačeni. Rezultat ovoga su mnoge demonstracije navijača od Torina do Napulja i mnoga udruženja koja se bore na strani Juventusa. Udruženje nazvano Giu le mani dalla Juve (Dalje ruke od Juventusa) je uspelo da dopre do vođstva FIGC. FederCalcio na čelu sa Giancarlo Abeteom je odlučio da zavisno od javnog interesa možda opet otvori istragu.

Sada se napokon čuju Juventusovi navijači. Ako se slučaj opet otvori Juventusu bi mogao da bude vraćen scudetto, svi oštećeni timovi bi mogli biti na dobitku. Ovom prilikom napominjem čitaocima da su kažnjene ekipe dale 12 svetskih prvaka, 15 finalista Svetskog prvenstva i Uefine nagrade za najboljeg golmana, najboljeg defanzivca, i sve ukupno najboljeg igrača. Posle je FIFA proglasila Fabija Cannavara za igrača godine. Sve nagrade su rezultat dostignuća u Seriji A i Svetskom prvenstvu u Nemackoj 2006. Da li ovi igrači izgledaju kao da trebaju pomoć sudija? Odgovor je očigledan – NE. Skeptici su i dalje uvereni da je Juventus varao da bi bio uspešan, ali zahtevam da svi navijači izvagaju sve ove prave dokaze koji retko kad dospeju do medija. Ako pričamo o zadovoljenju pravde ne smemo ovde stati jer pravda mora biti slepa na spoljne uticaje, ali ovde vidimo da su moćnici izabrali žrtveno jagnje i da ih prava istina ne zanima.

 

Evo nekih imena na visokim pozicijama:

 

 • Predsednik FIGC Franco Carraro, bivši predsednik Milana i suvlasnik Lazija i Rome kroz banku Capitalia Credit Bank
 • Predsednik La Lega Calcio Adriano Galliani (potpredsednik Milana)
 • Predsednik italijanskog sudijskog udruženja (Associazione Italiana Arbitri) Tulio Lanese, blizak prijatelj Silvija Berlusconija i Milanov navijač
 • FIGC delegati za sudije Bergamo i Pairetto potčinjeni od Carrara, Lanesea i Gallianija što je dokazano snimcima… sad je Collina preuzeo tu ulogu posle sastanka s Gallianijem
 • Premijer Silvio Berlusconi kontroliše nekoliko televizjiskih stanica, magazina i novena, kao i jednu od najvećih političkih partija (Forza Italia). Kroz prava na TV stanice kontroliše sve prenose utakmica Serije A i B (ovo je kasnije iskorišteno kao materijal za ucenu, kako bi Milan ostao u Ligi šampiona)
 • Italijanski fudbalski sponzor Tronchetti Provera (deoničar Intera i prijatelj Morattija) je vlasnik Telecom Italia i Tim Mobilea koje su za Inter presretale razgovore i koje su i glavni sponzori svih fudbalskih takmičenja u Italiji, a takođe je i vlasnik Pirelli guma (Interov glavni sponzor) i TV stanice La7
 • Federcalcio (FIGC istrage) predsednik Borelli, politički saradnik Berlusconija, takođe je imao tajne sastanke s Gallianijem za vreme suđenja
 • Federcalcio komesar Guido Rossi, bivši Interov direktor, a takođe i deoničar, bio je i u upravnom odboru Telecom Italia
 • Direktor La Gazzetta dello Sport Carlo Bore, takođe potpredsednik Intera
 • Urednik i vlasnik La Gazzetta dello Sport Verdelli i Cannavo, obojica Interovi deoničari
 • Potpredsednik Federcalcia Massimo Moratti, vlasnik Intera
 • Trenutni komisionar Federalcalcia koji istražuje Inter zbog malverzacija Stefanini radi kao advokat za tim La Spezia (40% vlasništvo Morattija)

Pa da li i dalje sve izgleda kao sistem koji kontroliše Moggi ?

Konačno moram vam reći za šta je optužen naš tim. Optužba se zasniva na tome da su 3 utakmice nameštene. Ovo je ključno u slučaju, ali dokazuje i koliko je smešno.

Utakmica 1: Lecce-Parma – da, dobro ste pročitali. Ova utakmica nema veze sa Juventusom, ali je omogućila Fiorentini da ostane u Seriji A 2005. Optužba je da je Moggi rekao sudiji De Sanctisu da namesti meč na zahtev vlasnika Fiorentine Della Vallea. Moggi ne podnosi De Sanctisa, a i on ne podnosi Juventus. De Sanctis (deklarisani Interov navijač) je ustvari poništio čist pogodak u Superkupu koji je koštao Juventus titule, a koju je na kraju osvojio Inter. Svi snimljeni razgovori povezuju Della Vallea sa Bergamom, Carrarom i Mazzeijem (svi z FIGC), a nijedan sa Moggijem.

Utakmica 2: Juventus-Udinese – stvarna nameštana utakmica je Udinese – Bologna, sedmicu pre. Ideja je da je sudija u toj utakmici davao kartone igračima Udinesea da ne bi mogli da igraju protiv Juventusa. Kartone su dobili Pinzi i Di Michele, ali su obojica igrali protiv Juventusa jer nisu bili u opasnosti od suspenzije zbog kartona.

Utakmica 3: Juventus – Sampdoria. Moggi je optužen da je sredio da sudija dozvoli gol iz ofsajda Juventusu za pobedu od 1-0. Utakmica je završila 0-1, s tim da je Aimo Diana postigao gol iz ofsajda. Rezultat se i danas moze naći na espn.com.

Da kažemo jos i da su Cesare Ruperto (CAF sudija(Commissione d’Appello Federale – Federalna komisija za žalbe)) i Piero Sandulli (federalni sudija) zaključili da nije bilo namernog davanja kartona niti nameštanja utakmica, a i sudije su se potpuno legalno birale. Drugim rečima sezona je bila regularna. Telefonski razgovori su pokazali nesportsko ponašanje koje je kažnjivo uzimanjem bodova i novčanim kaznama.

Konačno, kazna CAF-a kaže da iako ništa kaznjivo iz stavke 6 nije nađeno u slučaju nesportsko ponasanje Moggija i Girauda (na snimcima Giraudo prica o nevažnim stvarima)stvorilo se okruženje koje je pomoglo Juventusu da napreduje na tabeli što je dokazano njihovim prvim mestom na kraju sezone. Ovo je kao da kažete da je vožnja dokaz da kradete auta. Na kraju nas pokušavaju uveriti da je Juventus nepravedno napredovao na tabeli iako je rečeno da nije bilo nikakvog nameštanja… misteriozno zar ne?

Usput rečeno ne postoji nijedan snimak razgovora Moggija i sudije, sa samo jednim izuzetkom kada je Moggija zvao Paparesta da mu se izvini radi greške koja je koštala Juventus u utakmici protiv Reggine. Moggi je samo rekao „Nemam šta da ti kažem“ i spustio slušalicu.

 

Nastavlja se…